19min.bg

Има корупция в съдебната система: министърът на правосъдието

Искането на министъра на правосъдието да бъде освободен съдия Антон Миталов и днес остана забулено в тайна откъм "доказателствената" си част. Данаил Кирилов отказа да съобщи на депутатите защо смята, че Миталов, посочен от САЩ като корумпиран, трябва да бъде освободен от работа.


Мотивира се с това, че питащите народни представители от левицата не искали да знаят каква е фактологията, а само да демонстрират "патос и патетика". От БСП пък сравниха казуса "Миталов" с романа на Франц Кафка "Процесът", в който лирическият герой е обвинен в нещо, но никой така и не разбира в какво. В отговор Кирилов посочи, че не познавал съдията, но го било "срам". И произнесе присъдата: "крайно време и ние да разберем, че има корупция в съдебната система".


Действието се разви на парламентарната трибуна, като депутатите Георги Гьоков и Александър Симов искаха да узнаят какви са доказателствата, които Кирилов твърди че има, за да иска оставката на съдията. Както е известно, Миталов бе посочен от Държавния департамент на САЩ като корумпирано лице и издаде заповед за влизането му в страната - както на него, така и за семейството му (какво имат САЩ като доказателства, също е ненизвестно).


Миталов е магистратът, който пусна председателя на движение Русофили Николай Малинов да замине за Москва, за да получи лично от руския президент Владимир Путин отличие - на фона на обвинението у нас, че е шпионирал в полза на Федерацията. Малинов се прибра у нас, но пък главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска Инспекторатът на ВСС да извърши проверка на действията на магистрата. ИВСС излезе със становище, че са открити нарушения.


Данаил Кирилов обаче поиска уволнението му. ВСС му даде срок от 7 дни, за да внесе "доказателства" за вина на съдията, което Кирилов направи тутакси. Преди това обаче министърът мотивираше искането си така: Миталов е уронил престижа на съдебната власт само с факта, че Държавният департамент го е поставил в "черен списък". Въпросните доказателства останаха неизвестни и днес. Cъдийcĸaтa ĸoлeгия на ВСС все пак oбpaзyвa диcциплинapнo дeлo.