19min.bg

Има сериозен теч на средства в отбраната, алармира Ненчев

,,Сериозни изтичания на средства има в системата на Министерството на отбраната". Това каза във Варна военният министър Николай Ненчев, цитиран от БТА, който се срещна с личния състав на Военноморските сили заедно с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.


Ненчев съобщи, че в момента текат проверки във ВМА и в рамките на самото министерство, като през следващата седмица ще бъдат взети решения по тези проблеми. Той обаче не влезе в подробности колко са разхищенията. ,,Не съм далеч от идеята и за външен одит", сподели Ненчев.


Министърът заяви, че няма да отстъпи от позицията си, че съкращения от личния състав на армията не трябва да се правят. В администрацията обаче е твърде вероятно да има редуциране на персонала, смята министърът. По думите му до края на настоящата година МО няма да има финансови проблеми и има шанс военните да получат някакви коледни добавки към заплатите си.


Ненчев каза още, че половината от дружествата в „ТЕРЕМ" са на загуба, която е в размер на близо 5,5 млн. лева всяка година. Ако няма възможност за оздравяването на тези фирми, ще се търсят други варианти за тях, посочи министърът.


Вицеадмирал Румен Николов на свой ред заяви, че предстои сключване на договор за поддръжката на вертолетите на Военноморските сили, които от началото на октомври не летят. Началникът на отбраната съобщи, че ще бъдат осигурени резервни части за машините и от началото на следващата година те отново ще бъдат в движение.


По думите на Николов предстоят промени в три наредби на МО, които би трябвало да разрешат жилищните проблеми на военнослужещите. Обсъжданията по новите текстове в документите ще приключат до средата на януари.