19min.bg

Има вероятност и в Софийска област да се въведе воден режим


Вероятност за въвеждане на воден режим има и в Софийска област. Такъв е въведен в някои малки населени места в областите Ловеч, Габрово и Сливен. Тяхното водоснабдяване не е от язовирите, а чрез помпи и други алтернативни източници. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на брифинг на ресорното министерство.



„Хората трябва да знаят, че е по-добре режим да бъде въведен по-рано, отколкото когато вече стане късно“, каза още Аврамова. В същото време обаче тя увери, че воден апокалипсис в България не се задава, предаде economic.bg.



Министърът изнесе актуална информация за някои от язовирите в страната. „Язовир „Тича“, който захранва Шумен и Търговище е с воден обем, който може да стигне за 30 месеца, но само ако се използва за питейно-битови нужди. Язовир „Камчия“, захранващ Варна и Бургас, е с воден обем, който може да стигне за 10 месеца, ако се използва за питейно-битови нужди“, каза Аврамова. От данните, които тя изнесе, стана ясно още, че язовир „Асенец“, който захранва с вода Сливен, е с обем, който може да стигне за 4 месеца и половина, ако се използва за питейно-битови нужди.



„Язовир „Бебреш“, захранващ Ботевград, има вода за 30 месеца, ако се използва само за питейно-битови нужди. Има вероятност и в София-област да се въведе режим на водоползване“, допусна Аврамова. Тя увери, че дебитите във всички язовири на територията на страната се следят и в случай, че се прецени, че има опасност от пресъхване, ще се вземат „съответните мерки“.



По време на пресконференцията, организирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), ресорният министър повдигна темата и за увеличението на цената на водата. Тя отбеляза, че нейното покачване цели подпомагане на мрежата на ВиК-та в страната. „Дружествата изпитват огромни затруднения да събират вземанията си. В момента има 80 млн. лв. задължения на битовия сектор. Сами си представете колко полезни могат да бъдат тези пари, ако успеят да се вземат?“, попита реторично Аврамова.



В пресконференцията участие взе и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Според него целенасочено се манипулира общественото мнение с бедствената ситуация във водния сектор. Нанков е категоричен, че воден апокалипсис не се очертава. По думите му до края на месец април новият закон за ВиК ще бъден подложен на обществен дебат.


Снимка: БГНЕС