19min.bg

Имаме огромни мощности за спирт: Премиерът

Оказа се, за радост, че имаме много спиртоварни. Има няколко комбината, които правят по 1000 тона на месец. Хърватският колега плаче по телефона - нямат. Правим организация, имаме и деблокирани резерви, подготвяме ги за мрежата. Това е една възможност, когато нашият пазар се задоволи, да помагаме и на съседите. Имаме огромни мощности за спирт”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредната среща при президента, предаде Нова тв.


Според него няма държава в Европа, която да няма недостиг на всеки един консуматив.


„Спираме износа. Ние сме подвластни на договорите за внос, а тези доставки бяха отказани. Оказа се, за радост, че в България шивашката и текстилната индустрия е добре развита. Да не си мисли някой, че ще изнасяме, преди на 1000% да сме обезпечили нас. Едва тогава ще е нашата солидарност към другите европейски държави”, каза премиерът.


Платът с мембрана се произвежда на две места в България – в Габрово и във Велико Търново. По думите на премиера българската тъкачна индустрия ще може да произвежда по 14 км от този плат на ден, а фирмите ще могат да шият от 2 000 до 8 000 предпазни облекла на денонощие.


„Един комплект няма да се изнесе навън, докато не се презапасим”, каза Борисов.


„Лесно е да се критикува, по-трудно е да седнем всяка конкретна мярка да я приложим. На практика сме забранили излизането на граждани да пътуват, освен ако не е за лечение, по екскурзии. Нямате представа колко трудно се оказа от Филипините, Хондурас, Аржентина да докараме туристи, които са тръгнали на екскурзия в разгара на кризата. Повече тези експерименти няма да допуснем - на работа, до аптеката, до банка, до хранителния магазин и вкъщи", коментира премиерът.


 


Снимка: БГНЕС