19min.bg

Индиец ухапа смъртоносно змия, след като влечугото го напада в съня му

Ако ви ухапе змия, докато спите, каква ще е първата ви реакция? Да крещиш? Да изскочите от леглото? Да бягате?  Сантош Лохар реагира по друг начин и ухапва змията до смърт в знак на отмъщение.


35-годишният мъж от Пандука, Харханд, Индия, спял, когато влечугото го нападнало, което го накарало да предприеме необичайна тактика - бързо да хване влечугото здраво с железен прът и да го ухапе 2 пъти.


В момента на нападението, извършено в базовия лагер на работниците, се работи по прокарването на железопътни линии в гориста местност, предаде DailyMail.

Когато го попитали защо е ухапал змията в отговор, Лохар казал пред India Today: "В моето село има поверие, че ако те ухапе змия, трябва да я ухапеш два пъти, за да неутрализираш отровата".


 Въпреки че ухапването от отровна змия може да бъде смъртоносно, ухапването на човек от змия няма да има особени последици, освен че ще го изложи на риск от ново нападение.

Това е така, тъй като змийската отрова се съхранява в жлезата на влечугото и се задейства само когато попадне в кръвта - в противен случай тя е просто белтъчноподобно вещество.

Всъщност змийската отрова се използва в медицината за лечение на много заболявания, включително рак, високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи, инсулти и болестта на Алцхаймер и Паркинсон. 


 Видът на змията, нападнала Лохар, не е потвърден и той е откаран в близката болница, където му е даден антидот срещу отрова и е освободен на следващия ден.

Бихар, регионът, в който се извършваше строителството на железопътната линия, е един от трите щата в Индия, на които се падат най-голям брой нападения от змийски ухапвания, възлизащи на около 4500 смъртни случая годишно, според Националната здравна мисия.

Индия е дом на близо 300 вида змии - повече от 60 от които са силно отровни - включително индийската кобра, усойницата на Ръсел, обикновения крайт и Ефи, вид усойница.