19min.bg

Индия даде гражданство на над 300 бежанци по силата на нов спорен закон

Индия даде гражданство на първата група имигранти по силата на нов закон, който предизвика национални протести, когато беше приет за първи път през 2019 г.
Законът за изменение на гражданството ускорява индийското гражданство до шест малцинствени общности (индуси, джайнисти, сикхи, перси, будисти, християни) от съседните мюсюлмански нации - Афганистан, Пакистан и Бангладеш, които са влезли в Индия на или преди 31 декември 2014 г. Въпреки че беше одобрен от двете камари на индийския парламент през 2019 г. , законът влезе в сила едва през март тази година.
Скоро след това е създаден онлайн портал, който да кани кандидатури. Системата изисква бъдещите индийски граждани да декларират страната си на произход, а също и да представят поне един документ, проследяващ корените им в Бангладеш, Пакистан или Афганистан.Около 300 души са натурализирани по силата на закона, сочат медиите. Четиринадесет от тях получиха сертификатите си от висши служители на Ню Делхи по време на официална церемония, съобщи министерството на вътрешните работи на страната. Според вестник "Хинду" 14-те нови индийски граждани, които са получили сертификатите си в сряда, са влезли в страната от Пакистан през 2013 година.
Смята се, че повечето от бежанците, кандидатстващи за гражданство, са от Пакистан и живеят в регионите Гуджарат, Чхатисгарх, Раджастан, Харяна, Пенджаб и Делхи.
"Сякаш мечтата ми се сбъдна; сърцето ми е наистина щастливо и чувствам, че съм се родил отново", каза Хариш Кумар, който е родом от Пакистан, но сега живее в местността Маджну Ка Тила в Делхи, пред агенция ANI, след като получи сертификата си за гражданство. "Благодарение на тези сертификати нашите деца вече ще имат достъп до образование и други предимства", каза Арджун, друг нов индийски гражданин, пред агенцията.През 2019 г. CAA предизвика масови протести в североизточна Индия, тъй като жителите се смятат за по-склонни към незаконна имиграция поради порестия характер на границите. В национален мащаб най-малко 31 души са загинали в последвалото насилие, според съобщения в местните медии.
Опозиционните партии също яростно порицаха закона, твърдейки, че той дискриминира на религиозна основа.
Опозиционният блок ИНДИЯ (или Индийски национален алианс за приобщаване на развитието) предложи отмяна на спорния закон, ако бъде гласуван на власт на продължаващите избори. Въпреки това, лидерите на управляващата партия Бхаратия Джаната (BJP), включително премиерът Нарендра Моди, твърдо застанаха зад решението си да приемат закона. "Никой не може да премахне CAA", повтори Моди на митинг в Азамгарх, Утар Прадеш.Спорният закон също е ябълка на раздора между Индия и САЩ. Когато Вашингтон заяви, че "следи отблизо" закона дни след влизането му в сила, Ню Делхи реагира гневно, като нарече изявлението на САЩ "неуместно, погрешно информирано и неоправдано".