19min.bg

Индия ще увеличи износа на алкохолни напитки

Ню Делхи си е поставил за цел да изнесе алкохол на стойност 1 милиард долара през следващите няколко години. Ходът за увеличаване на износа на индийски спиртни напитки за чуждестранни дестинации е част от стратегията на Индия за увеличаване на общия износ и популяризиране на кампанията „Make in India“, съобщи агенция PTI, позовавайки се на APEDA (Agricultural & Processed Food Products Export Development Authority), правителствен орган към Министерството на търговията.

Понастоящем Индия се нарежда на 40-то място по износ на алкохолни напитки според APEDA, но според официални представители страната има „огромен нереализиран потенциал за износ“. Според правителствени данни миналата година Индия е изнесла 262 778,43 млн. тона алкохолни продукти на стойност 375,09 млн. долара през финансовата 2023-24 г. Сред основните дестинации за износ са ОАЕ, Сингапур, Танзания, Ангола и Гана.

Според Винод Гири, генерален директор на Асоциацията на пивоварите в Индия, който говори пред PTI, Индия има „огромен потенциал“ да увеличи износа за САЩ, Европа и Африка. За да се стимулира износът, предлага той, федералното правителство да призове щатите да включат насърчаването на износа в акцизните си политики.


Кирил Пламенов