19min.bg

Информационно обслужване няма капацитет да осигури киберсигурността

Информационно обслужване няма пълен капацитет да осигури киберсигурността на всички възлови обекти в България. Това заяви пред БНТ директорът на дружеството Михаил Константинов. Той уточни, че "Информационно обслужване" все пак ще може да координира дейността между институциите.

Повод за коментара му стана предложението на финансовия министър Владислав Горанов, според когото "Информационно обслужване" може да поддържа критичните инфраструктури и големите системи и да се превърне в интегратор на големите държавни системи. В звеното пък щели да се наемат скъпо платени хора, които да отговарят на стандартите на съвременните предизвикателства на киберсигурността и електронното управление.

"Ние сме фирма с преобладаващо държавно участие и в крайна сметка каквото каже собственикът, това ще стане. Ние ще разширим собствения състав, ще формулираме работата, която ни очаква. Тя трябва да започне с много подробни одити на всички важни информационни системи в държавата. В момента част от тези одити вече текат. Трябва да се видят слабите места", обясни Константинов.


Снимка: БГНЕС