19min.media

Инцидент със самолета на Груевски

Всички радари спряха да работят по време на полета между Брюксел и Париж в самолета, в който пътува македонският премиер Никола Груевски днес след обяд, съобщи БГНЕС.


В самолета освен Груевски се намираше и неговата съпруга Боркица, най-близките му сътрудници, и част от охраната. Македонският премиер летеше за среща с президента на Франция Никола Саркози. От белгийската агенция за въздушен контрол съобщиха, че в самолета са отказали работа радарите и по този начин той става неоткриваем по време на полет. Поради дефектите френските въздушни власти не са виждали машината и самолетът веднага се върнал обратно на летището в Брюксел, съобщават македонските медии. По-късно Груевски и неговата делегация заминаха с влак за Париж. Поради закъснението срещата със Саркози ще се състои утре след обяд. Разговорите в Париж се смятат за изключително важни за преговорите за решаване на спора за името на Македония между властите в Скопие и Атина. В момента самолетът се ремонтира от белгийските експерти. По-късно се очаква да бъде направен и един пробен полет и след това машината да бъде пусната за летене.
БГНЕС припомня, че това не е първият инцидент с правителствен самолет на Македония. На 26 февруари 2004 година при самолетна катастрофа в Босна и Херцеговина загина тогавашният македонски президент Борис Трайковски.