19min.bg

Интерхолд си бил платил за затваряне на Позитано през януари


Строителната фирма Интерхолд, която от миналата година често затваря улиците Позитано и особено Три уши, написа предупредително писмо до „печатно издание 19 минути, което по никакъв начин не би могло да се нарече медия”. Дружеството цитира публикации от 24 октомври 2018 г., има от 25 октомври, без да се цитират имена, каквато в печатното издание не съществува, както и от 21.01.2019, където няма цитирано името на Интерхолд, и 22.01.2019 г., каквато също не съществува. Има от 23 януари, в която метростроителят Станилов, изписан като изпълнител на обекта на ъгъла на Позитано и 3 уши, обяснява, че вече не бил той работел там, а бил Интерхолд. Такива са фактите.


 Все пак ценното в писмото е да се види, че проверката, изпратена от кмета на София след многократни сигнали от граждани, е извършена и по този повод фирмата се оправдава, че си била платила за затваряне на ул. Позитано през януари 2015 лв. Общината никога не дава разрешения за цял месец, а за конкретни часове и дати, показва елементарното познаване на нормативната база. В писмото се настоява, че улицата е била затворена само на 20 януари и на 27 януари – две недели, но лесно доказуемата с дата и час на снимките истина е, че и в съботите беше окупирана. За октомври, който Интерхолд споменава, явно не става въпрос като да е плащано, или поне няма данни в писмото. Неприятното е, че първо – забравена е да се спомене, а дали е платена, окупацията на улица 3 уши, която е блокирана по-често, включително в делници, а тя е вход и изход за огромен подземен гараж. Тя е окупирана и винаги заедно с Позитано при бизнесцентъра Пърформ, СБА и Булстад. И второ – пропуснати са всички останали случаи от лятото до момента, многократно документирани от 19 минути не само с текст, а и със съответните снимки. Неотдавна показахме снимка, публикувана на 3 юли 2018 г.,  например и пак ще я показваме. Също и снимка, публикувана на 10 юли 2018 г. А улиците се затварят с тежка строителна техника почти всеки уикенд. Последно тази неделя – 10 февруари, както личи на снимките, които сега пускаме, досега бяхме спестили. Освен това, в писмото не личи дата, нито място, но затова пък се дава ултиматум от 3 дни за публикация. От снимката от 10 февруари, както и на много други, които сме публикували, ясно личи как техниката е повредила улична лампа и пътен знак, за които нямаме данни от писмото на Интерхолд да са платени съответните щети. Отделен въпрос е, че в 2 от публикациите за изпълнител е цитиран метростроителят Станилов, чието име още е изписано на оградата на обекта, а той, от своя страна, изрично пожела да се уточни, че от август нямал нищо с обекта, който се изпълнявал от Интерхолд.


    С всичко, описано с факти, а не със заклинания дотук изпълняваме волята на строителната компания за „статия в печатното издание”, искаме да опровергаем очевидната клевета, че „тези статии”, две от три несъществуващи на „обективираните” дати, са насочени към Интерхолд. Те просто сигнализират общината за притесняващи гражданите строителни дейности в самото сърце на София. Защото същите граждани плащат и разбитите улици вследствие на въпросните дейности, и счупените лампи и знаци, и плащат със здравето си за шума – вторият най-голям вредител след замърсяването. Благодарим за личната ангажираност на кмета на София и за закъснялата, но все пак налична реакция на Столичния инспекторат.


 Сега, чрез публикуването на поредната снимка, направена тази неделя, още веднъж насочваме тяхното внимание към лишаването на гражданите от спокойствие през уикендите. Само напомняме, че в района, освен живеещи в кооперациите, има хиляди работещи, включително през уикендите в няколкото бизнесцентъра в непосредствено съседство с обекта, чийто срок за изпълнение е шокиращо дълъг. Както самите строители признават в писмото си, и двете им разрешения – за 20 януари от 7 до 24 часа и за 27 януари от 8 до 18 часа нарушават последната приета от Столичния общински съвет нормативна уредба за шума. За съжаление, трябва да се върнем и към въпроса за разрушаването на паметник на културата за построяването на бъдещата сграда, която въпреки 4-те си етажа, се гради вече няколко години. Следва...