19min.bg

Иран и Русия се договориха за изграждането на 2 нови реактора

Иран и Русия постигнаха принципна договореност за изграждането на две нови ядрени мощности, заяви в интервю за агенция ИСНА официалният представител на Организацията за атомна енергия на Иран Бехруз Камалванди.


„Двете страни планират да постигнат окончателно споразумение понеделник - вторник", каза още Камалванди, цитиран от ИТАР-ТАСС.


Днес в Техеран пристигна зам.- генералният директор на корпорацията „Росатом" Николай Спаски, съобщи по-рано днес ИРНА. Там той ще има преговори с правителствени лица както и с ръководството на иранската организация.


Контрактът за изграждането на два нови енергоблока в АЕЦ „Бушер" в Иран се планира да бъде подписан до края на годината, съобщи пред журналисти шефът на „Росатом" Сергей Кириенко.


Русия построи първата и единствената досега АЕЦ в Иран - „Бушер", в която бе монтиран и пуснат в действие един енергоблок с реактор тип ВВЕР 1000, с мощност 1000 мегавата.


Изграждането на централата бе извършено под пълния контрол на Международната агенция за атомна енергия. През септември 2011 г. АЕЦ „Бушер" бе включена към енергийната система на Иран.