19min.bg

Ирански ракети удариха американското консулство в Ербил

14 ирански балистични ракети удариха американското консулство в Ербил, Ирак, военната база в града и няколко други цели. Пострадала е и сградата на TV канлът "Кюрдистан 24", предаде Сега.



Щетите са тежки, но засега няма данни за жертви. Зенитната артилерия в столицата на иракски Кюрдистан се опитваше да свали нови ракети. Спрени са полетите на самолети в района.



Първите данни показват, че изстреляните ракети са Fateh-110 - ирански балистични ракети с малък обсег. Предполага се, че ракетите са изстреляни вероятно от иранската военна базата Хасабад в Тебриз.


 


Ирански медии съобщиха, че атаката вероятно е отговор на убийството на двама ирански офицера, които преди дни бяха застигнати от израелски ракети в Сирия. Ирански медии: „Това е само вторият път в историята, когато Иран изстрелва балистични ракети директно срещу американски войски от своя територия. Единственият друг случай е при отмъщението за убийството на генерал Касем Солеймани през 2020 г."




Тази нощ се включиха и сирените за въздушна опасност в посолството на САЩ в Багдад.




Очаква се американският президент Байдън да направи обръщение. Официален Иран все още не е коментирал ситуацията и не е потвърдил ракетната атака срещу американското консулство.