19min.bg

Ирена Кръстева не подлежи на санкция

Дори и да има монопол на медийния пазар, вестникарската група на Ирена Кръстев не подлежи на санкция по Закона за защита на конкуренцията. Това тълкуване е на Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренцията, цитиран от БГНЕС.


Причина за наказание може да има, ако нейното дружество или което и да е друго, злоупотреби с господстващото си положение на пазара и увреди конкурентната среда.
Отговорът бе даден на въпрос на председателя на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров, който запита дали в Комисията за защита на конкуренцията са сезирани за свързани лица, които монополно са придобили голям брой медии у нас и конкретизира, споменавайки името на Ирена Кръстева. Официално писмо в КЗК не е постъпвало като цяло за това дружество, но са имали запитвания по определени придобивания. Петко Николов си спомни, че едното от тях е за телевизия ББТ, а другото е за регионален вестник името на което той не можа да си спомни. След изслушването си пред комисията Николов направи следната уговорка: "Ако е налице придобиване, сливане или извършване по някакъв начин на концентрация на стопанска дейност, за което не е уведомена КЗК и ако се разбере това в последствие, то би било причина за санкция".