19min.bg

Искаме повече земеделски субсидии от ЕК


“България официално ще поиска изравняване на субсидиите в ЕС за земеделските производители и ще настоява това да стане още през т.г.”, обяви министърът на земеделието Явор Гечев в МС.


Той посочи, че служебното правителство взе решение за изпращане на декларация в европейските институции с тази своя позиция и тя да намери разрешение до 31 декември в хода на разглеждането на Многогодишната финансова рамка на ЕС. Документът ще бъде внесен на предстоящото заседание на Европейския съвет.


„Дълги години чакахме изравняването. Вследствие на кризата в Украйна констатирахме, че държавите от Източния фланг на съюза понасят много по-тежко последствията в сравнение със западните държави. А държавите от Източния фланг на Европа са страните, които всъщност получават и по-ниски субсидии от ЕС. Така равнопоставеността се подкопава, ако ЕС не реагира“, посочи Гечев.


Страната ни ще разчита на подкрепата на останалите държави-членки, които имат по-ниски субсидии от средните нива в ЕС. Искането за повишение на подпомагането за селските стопани ще бъде обосновано с последиците от кризата в Украйна.