19min.bg

Искат да овладеят прокуратурата: Гешев


„Политическите сили, които говорят за съдебната реформа, си мислят, че по този начин могат да овладеят прокуратурата”, заяви пред БНР главният прокурор Иван Гешев. Коментарът му и два във връзка с промените в Закона за съдебната власт, които служебният правосъден министър Крум Зарков предлага. "Зад всичко това стои нещо нелегитимно", усъмни обвинител №1.


"Този закон не е за контрол, не е за отчетност. Той има само една цел – ако може да се овладее прокуратурата и чрез нея да се преформатира политическата и икономическата власт”, уточни Гешев.
“Ако някой го интересуваше отчетност, щяха да поканят в НС главния прокурор. Това са разпоредби спрямо главния прокурор и неговите 5 заместници. А това е една от най-стабилните институции в държавата”, подчерта той.


„Това са проекторазпоредби, които противоречат на Конституцията, създава се процедура за наказателно преследване спрямо 6 човека, а за останалите български граждани е коренно различна процедурата", посочи Гешев.


Той постави въпроса защо вместо това НС не променя наказателните закони. "Според мен нарочно. Преди си мислех, че е от некадърност. Това е нарочно, защото в един момент проблемът може да опре до тях", обясни той.