19min.bg

Искат дистанционно отчитане на водомерите

Дистанционно отчитане на водомерите искат от Софийска вода. Аргументът е, че това е много удобно за клиентите. Отстъпка средно от 37% от цената ще получат клиентите, които до 31 март направят заявка за инсталиране на система за дистанционно отчитане, съобщават от компанията.


При засичане на водомерите от разстояние информацията се набира директно от сградата и пристига в дружеството. Така отпада необходимостта да се осигурява достъп на проверителите до имотите.


От Софийска вода уточняват, че при тази услуга, консумацията на вода се засича всеки месец реално. „Независимо от броя на водомерите, снемането на данните става бързо, прецизно и обективно“, се казва в съобщение на фирмата.


Вариантите за задействане на новата форма на отчитане са два – де се инсталира цялостна система или да се поставят само водомери и модули.


При втората възможност проверителят отчита данните с оптично устройство, което може да разчита информацията до 25м около сградата. Проектът за дистанционното отчитане стартира през 2008 г. Тогава с уреди за дистанционно отчитане бяха оборудвани две сгради. Сега 21 имота в София вече се отчитат дистанционно.