19min.bg

Искат отстраняване на министър заради текст по Брекзит

   Във вторник британските депутати ще започнат дебати по предложения от Тереза Мей план за сделката по Брекзит, след като председателят на Парламента Джон Бъркоу приеме искане за отстраняване на министър, съобщи The Guardian.

Министър е заплашен с изгонване от Камарата на общините, след като лейбъристите и Демократичната юнионистка партия получиха позволение да внесат спешно искането, с което обвиняват правителството, че не ги е уважило, като не е публикувало пълния текст на правната рамка по Брекзит. То представлява призив към останалите депутати да посочат „министрите, които са виновни за това, че не са спазили“ правната регламентация. То е подписано от министъра по Брекзит в сянка сър Кер Стармър, лидера на парламентарната група на демократичните юнионисти Найджъл Додс, а също и от депутатите на Шотландската национална партия, либералните демократи, партията на Уелс и партията на зелените.

Предложението е обявено като последно предупреждение и по думите на лейбъристите, ако във вторник бъде гласувано, но правителството не се съобрази с него, ще бъдат предприети следващи мерки. Това означава, че ще се търси отговорност от високопоставено лице, или от министъра по въпросите на кабинета Дейвид Лидингтън, или от главния прокурор Джефри Кокс и ще бъде поискано тяхното отзоваване.