19min.bg

Искат разследване на скандала с журналистите

"За пореден път МВР на Бойко Борисов работи като комунистическа милиция”, заявиха от Движение България на гражданите (ДБГ) по повод  на ареста на български и румънски журналист. Припомняме, че те бяха задържани преди дни край Радомир, докато провеждат журналистическо разследване за кражба на европейски средства. От ДБГ са убедени, че с действията си полицията в Перник е саботирала международно журналистическо разследване на мащабна корупция. Десните настояват за създаване на анкетна комисия, която да разследва задържането им.


Те предупреждават, че е налице е удар срещу свободата на словото и ако той не бъде напълно разнищен, персонална вина за него ще носи премиерът Борисов и обществото ще очаква неговата оставка.


От ДБГ припомниха, че Репортери без граници класират България на 111-то място по свобода на словото след Боливия и Македония.


"Европа гледа на нас като държава от третия свят, където и малкото независими журналисти ги арестуват, заплашват и бият", подчертават от ДБГ и изтъкват, че голяма част от медиите са завладени от олигархични интереси.


"Считаме мълчанието и бездействието на институциите по случая равносилно на прикриване на корупция в огромни размери", настояват от ДБГ.