19min.bg

Испанското правителство отнема автономията на Каталуня

 Испания разпуска правителството на Каталуня. Централната власт активира член 155 от Конституцията, който позволява Мадрид да вземе от регионалните власти контрола върху район с ограничена автономия.



Предстои да бъдат свикани избори в рамките на следващите 6 месеца. Решението беше взето на специално заседание на кабинета.

Близо 450 000 души излязоха по улиците на Барселона, скандирайки "свобода" и "независимост" след обявяването му,  сочат данни на местната полиция. 


"Решението ни има четири цели - да се възстанови върховенството на закона, да се възстанови нормалното съжителство на испанци и каталунци, да бъде продъжено икономическото възстановяване и да се проведат избори. Когато казвам "върховенство на закона", имам предвид да се съобразим както с Конституцията на Испания, така и със статута на Каталунската автономия", поясни министър-председателят Мариано Рахой, съобщи Нова тв.


Междувременно стана ясно, че испанската прокуратура е подготвила иск срещу каталунския премиер Карлес Пудждемон, ако той обяви независимост на областта. 


Пудждемон може да бъде обвинен в бунт. Съгласно испанското законодателство, той може да получи до 30 години затвор за подобно престъпление.



На 1 октомври в Каталуня беше проведен референдум за независимост, който беше обявен за незаконен от Мадрид. Той беше предшестван от полицейски акции и обиски и съпътстван от сблъсъци пред изборните секции.