19min.bg

„Историята се повтаря като фарс”: 31 г. от оня 10 ноември

        10 ноември вече 31 години е вододелът в актуалната ни история и винаги ни кара да правим равносметка в стил: „И след това станало още по-лошо” – изречението, което най-кратко описва цялата ни орисия.
Та, България само за десет години е минала 19 места назад по качество на образованието и вече е 83-та в света, а в сравнение с преди 31 години направо не е за мислене колко е паднала, за да се озове между изпреварилата ни Гвиана и малко изоставащата Тонга?
Понеже най-актуално е здравеопазването: дали някой разбра през 1969-70 г., че през нас е минал значително по-смъртоносният от коронавируса хонгонгски грип? А дали се усети следващият вирус, който в края на 70-те години убива малките деца до 5 г.? Не, защото системата тогава работи доста по-добре у нас. В Италия например и тогава, и сега има големи проблеми с тези зарази. Дори в Русия, тогава СССР, където само хонконгският грип според последни медийни разкрития е струвал стотици хиляди животи – до милион по различните оценки.
При соца не можахме да се класираме за Съветския съюз, но сега сме в Европейския съюз. Какви са ни резултатите? Усвояването на европейски средства по фондовете месец и половина преди края на 7-годишния програмен период е