19min.bg

Италия - номер 1 по злоупотреби с европари

Италия е на първо място в ЕС по злоупотреби с европейски фондове, сочат данни на италианската финансова полиция, предадени на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).


През последните девет месеца финансовата полиция на Апенините е проверила придобиването на суми от европейски фондове, възлизащи на 550 млн. евро. Установено е, че от тях 290 милиона евро са обект на измами, като 215 млн. са неправомерно придобити, а 75 млн. са неправомерно заявени.


В 28-те страни от ЕС са разкрити общо 945 измами с европейски фондове, като 302 от тях са извършени в Италия, което я поставя начело на незавидната класация.


В национален мащаб първенството държи областта Сицилия.


По традиция явлението е по-широко разпространено в южните италиански области основно по две причини – те получават най-много европейски субсидии за компенсиране на хроничната икономическа изостаналост и същевременно там е най-развита организираната престъпност.


Този път данните сочат, че злоупотребите с фондовете на ЕС засягат и области от Централна и Северна Италия. След Сицилия в класацията се нарежда централната област Лацио, която изпреварва двете южни области Пулия и Базиликата. Измами са регистрирани и в други развити и заможни области като централната Тоскана и северната Пиемонте.


Придобитите чрез измама европейски средства са конфискувани за съхранение от финансовата полиция, чийто командващ ген. Саверио Каполупо посочи, че разкритите злоупотреби потвърждават доброто действие на системата за контрол.