19min.bg

ИТН и Възраждане откриха припокриване по темата с референдумите

От "Има такъв народ" се срещнаха за консултации с представители на "Възраждане" в търсене на подкрепа за третия мандат. И двете партии откриха припокриване по темата с референдумите.

    "Абсолютно припокриване имаме по темата с референдумите. Вие по закон успяхте да извървите целия законов път, но парламентът сложи ръка. Още следващата седмица, ако имаме време и воля, ще разгледаме промяна в закона за референдумите, за да може един референдум да се провежда по по-облекчени условия. Прагът сега е 200 000 души. Увеличаваме срока за събиране на подписи от три на шест месеца. Знам, че и вие имате такива предложения. Въпреки политическите различия с вас всичко, което ни вълнува по тази тема, е българите да бъдат питани. Тук не коментираме вашия референдум, а самата идея хората да бъдат питани", заяви Станислав Балабанов от ИТН, предаде БНТ.

    "Няма как да не подкрепим такъв законопроект. Нашето право беше смазано. Някои, които си мислят, че са елитът на нацията, мислят, че имат повече право. Така че тук нямаме никакви разминавания. Ние взехме за база швейцарския закон за основа на нашия законопроект", посочи Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

    "Ние сме за пряко избиране на главния прокурор. Но това изисква много ресурс. Мисля, че можем да намерим по-широка подкрепа. За две три години искаме да намерим допирни точки за промяна. Можем да спорим по конкретика", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

    "По отношение на главния прокурор ние сме за пълното му премахване. Какво работи министърът на правосъдието? Само един церемониал майстор. За последните трима главни прокурори можем да кажем, че са били частна собственост на Пеевски. Освен вас за мълчаливото съгласие не срещаме подкрепа", посочи Костадин Костадинов, председател на "Възраждане" .