19min.bg

ИТН иска ново пренаписване на Плана за възстановяване

Планът за възстановяване и развитие, по който България очаква да получи поне 12,6 млрд. лв. от ЕС, ще бъде пренаписан отново за пети път, преди да бъде изпратен на ЕК за одобрение. Това планира партията Има такъв народ (ИТН), ако успее да състави правителство. Хората на Слави Трифонов не харесват и сегашния вариант, предложен от служебното правителство и вицепремиера Атанас Пеканов, а зам.-председателят на ИТН Филип Станев го определи като “много зле” пред БНР.


Две са основните теми в сегашния вариант на плана, които не се харесват на партията на Слави Трифонов.


В плана почти не е отделено внимание на възстановяването на туристическия бранш. Туристическият бранш е изцяло пренебрегнат, обяви депутатът от ИТН и потенциален министър в новото правителство Ивайло Кожухаров. Той бе и кандидат за поста министър на туризма в първия вариант на кабинет на ИТН, при който за премиер бе определен Николай Василев. Според Кожухаров България трябва да вземе пример от Хърватия и Гърция, в чиите планове туризмът е сериозно застъпен.


От партията на Трифонов не харесват и премахването от плана на проект за възстановяване на напоителната инфраструктура на стойност от 850 млн. лв., който е присъствал в първоначалния вариант, предложен от ГЕРБ. Според депутата Пламен Абровски той ще бъде прехвърлен към финансирането със заеми, а няма да е в частта за безвъзмездни средства, което било нечестно.