19min.bg

ИТН вече е 5-а, БСП и ПП се борят за 2-ро място

От първа политическа сила на последните избори Има такъв народ (ИТН) става едва пета с 10.4% подкрепа, сочи последното проучване на Алфа Рисърч. Агенцията традиционно подценява ИТН и ДБ, на която се изложи като на евроизборите твърдо отказваше  получения мандат дори при 100% паралелно преброяване. Общо 47.6% от пълнолетните граждани смятат да гласуват на извънредните парламентарни избори, което е по-висока избирателна активност от предходния вот.


Според агенцията в НС ще има 6 партии, като на челно място ще е коалицията ГЕРБ-СДС с 23.1%.


Оспорвана се очаква да е битката за второто и третото място, като тя се очаква да бъде между БСП с 16.8% и Продължаваме Промяната с 15.9%.


На старта на кампанията Демократична България има 10.9% подкрепа, което е малка преднина пред партията на Трифонов. И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри, посочват от Алфа.


С 9.3% ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС. Формацията около Мая Манолова и Николай Хаджигенов Изправи се.БГ! Ние идваме! може да получи 3.2% и така остава под прага от 4% за влизане в парламента. Недостатъчен се очаква да е и резултатът на Възраждане с 2.9% и ВМРО с 2.1%.