19min.bg

Юрнаха собствениците на автокъщи

Мащабна проверка на съмнителни лица и обекти стартира вчера сутринта в София, Перник и Дупница. Основен обект на спецоперацията са едрите търговци на коли, притежаващи автокъщи. Луксозни лимузини с неустановен произход бяха открити в някои от борсите в Дупница. Има и задържани лица за притежание на наркотици.


Инициативата представлява съвместна акция на прокуратурата, Националната следствена служба, МВР, ДАНС, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите. Проверяваните обекти са автокъщи, офиси, административни сгради и жилища. Предполага се, че една от целите на проверката са дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви.


И двамата са били призовани от полицията, но след като потвърдили явяването си, се изпарили в неизвестност.


Цел на спецакцията е разкриването на престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителната система, извършвани от организирани престъпни група. Открити са адреси на офиси на търговски дружества, в които не се извършва дейност, което означава, че е възможно те да служат за прикриване на финансови операции. Установени са дружества, собственост на офшорни компании.