19min.bg

Ива Митева искаше, но нямаше желание да започне съдебна реформа: Манолова


"Председателката на парламента Ива Митева искаше, но нямаше желание да започне съдебна реформа, затова не насрочи извънредно заседание. Приемането на първия закон за започване на съдебната реформа – този за Бюрото за защита към главния прокурор, е осуетен от отказа да се насрочи извънредно заседание, въпреки че законът бе приет на две четения в правната комисия".

Това заяви председателят на парламентарната група Изправи се БГ! Ние идваме! Мая Манолова пред медиите в Народното събрание.

Тя подчерта, че в случая не става дума просто за заседание на парламента, а за шанс окончателно да бъде приет закона за Бюрото за защита към главния прокурор и да бъде започната съдебната реформа.

Конституцията е пределно ясна, че при искане на една пета от народните представители председателят на парламента е длъжен да насрочи извънредно заседание. Така са правили всички председатели на Народното събрание досега. Призовавам Ива Митева да постъпи почтено към българската Конституция и да не се извинява с процедурни хватки. Все още има възможност да насрочи извънредно заседание, допълни Манолова.

Не е нужно чиновническо мислене, а мислене на юрист, конституционалист и