19min.bg

Ивайло Калфин оглави Европейската фондация за подобряване на условията за труд и живот

Бившият вицепремиер Ивайло Калфин беше избран за изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд с убедително мнозинство по време на заседанието на управителния й съвет в петък.


Новината бе съобщена от българското Министерство на труда и социалната политика, което от името на правителството е подкрепило кандидатурата му.


Фондацията е агенция към Европейската комисия, която развива своята дейност от ирландската столица Дъблин.


Нейна основна дейност са проучванията в областта на условията на труд и качеството на живот, както и разпространението на знания, с които подпомага разработването на политики в социалната сфера, труда и заетостта.


Ивайло Калфин е икономист, бивш член на Европейския парлмент, вицепремиер и министър на труда и социалната политика в кабинета “Борисов 2”. Преди това той бе външен министър в правителството на Сергей Станишев, а през 2011 г. участва в президентските избори като кандидат на БСП.


След края на мандата му в Европейския парламент той бе назначен за съветник на еврокомисаря по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер в предишния състав на Европейската комисия.