19min.bg

Избегнат сблъсък между руски и турски кораб

    Инцидентът в Егейско море между руския патрулен кораб Сметливи и турският риболовен кораб е изключително опасен, той показва колко сериозна е кризата в отношенията между двете страни, пишат днес гръцките медии.


На 13 декември екипажът на руския стражеви кораб Сметливи, намиращ се на 22 километра от гръцкия остров Лемнос в северната част на Егейско море е предотвратил сблъсък с турски кораб, пише в съобщение на руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.


 Сутринта екипажът на закотвения Сметливи е забелязал на около километър от себе си турски кораб, приближаващ се към него. Въпреки многобройните опити на руския екипаж, турският риболовен кораб не се е свързал с него по радиото и не е отговарял на визуалните сигнали и на сигналните ракети.


 При приближаването на разстояние от около 600 метра към турския кораб от руска страна, с цел недопускане на сблъсък между съдовете, е било използвано огнестрелно оръжие.


 Според руското министерство на отбраната веднага след това турският кораб рязко сменя курса си и отново невлизайки в контакт с руския екипаж, продължава нататък.