19min.bg

Избори 2 в 1 на 14 ноември

Заедно с първия тур на президентските избори на 14 ноември ще се проведе и гласуването за нов парламент, обяви президентът Румен Радев при посещение в Плевен.НС ще бъде разпуснато максимално бързо, посочи държавният глава.


„Максимално бързо, в съответствие с реда и изискванията на Конституцията, изборния закон и технологичното време за издаване на укази. Изборите ще бъдат две в едно на 14 ноември. По този начин ще спестим и пари на хазната, и най-вече времето на хората. Очаквам следващото служебно правителство да продължи да работи за изкореняване на корупцията, да работи прозрачно и отговорно“, каза президентът.


Конституцията предвижда два месеца срок между разпускането на НС и изборите за народни представители, което означава, че 46-ият парламент ще бъде разпуснат вероятно от 14 септември.


Помолен да коментира евентуалната поява на нов политически субект в предизборната кампания, Радев отбеляза, че подкрепя ценности, не партии и не е упълномощил никого да говори от негово име. По думите му почтени българи има във всички политически партии, има ги и извън партиите.