19min.bg

Изборите ще бъдат на 11 юли

Както 19 минути безпогрешно прогнозира още на 26 април, когато мандатът беше все още при ГЕРБ-СДС, изборите ще бъдат на 11 юли.   "Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на избори. Това каза президентът Румен Радев, който връчи и прие обратно от БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Разбирам мотивите ви да върнете мандата. Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на избори. Ако се стигне до същата патова ситуация, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза. Призовавам всички политици да потърсят единодействие в името на възстановяване на демократичните институции. Предстоят ни много напрегнати месеци“, заяви президентът.  „На 7 май от 09.00 часа ще бъдат изслушани кандидатите за ЦИК. Очаквам указът да бъде издаден на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, обяви Румен Радев. "Един служебен кабинет изисква експерти, затова имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата", каза Радев. И допълни, че част от тях са били и в предишния му кабинет. Нинова обаче поиска имената и обяви, че трябва да минат през решение на Националния съвет. Първите два мандата бяха върнати от коалиция ГЕРБ- СДС и Има такъв народ.


На 1 май Националният съвет на БСП обаче взе решение да върне мандата още при връчването му.


„Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни въпроса за бъдещето на хората - да подготви Плана за възстановяване и устойчивост, да разгради модела „Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на „Има такъв народ“. Уви, тази ръка не бе поета. Новите политическите субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори с тези приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет“, заяви Нинова.