19min.bg

Избраха Урсула фон дер Лайен отново за председател на ЕК

Европейският парламент в Страсбург избра Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия. 401 евродепутати гласуваха "за", 284 - "против", а 15 се въздържаха. 361 гласа бяха нужни на Урсула фон дер Лайен, за да оглави Европейската комисия за втори път. Седем от бюлетините се оказаха невалидни, съобщи БНТ.

В речта си, произнесена на английски, френски и немски, фон дер Лайен представи приоритетите си за следващите пет години начело на Еврокомисията. Постави фокус върху силната европейска икономика, сигурността и твърдата подкрепа за Украйна. Не пропусна да разкритикува и унгарския премиер Виктор Орбан.

    Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК: "Трябва да инвестираме повече в нашата сигурност и отбрана. Русия все още е в офанзива в Източна Украйна. Те разчитат на война на изтощението. Искат да направят така, че следващата зима да е още по-сурова от предишната. Русия разчита на това Европа и Западът да отслабят подкрепата си. И някои в Европа й помагат. Преди две седмици премиер на държава от Европейския съюз отиде в Москва. Тази така наречена мирна мисия не беше нищо повече от политика на помиряване, чиста политика на помиряване."

Фон дер Лайен обеща да се придържа към целите на Зелената сделка, една от основните политики в първия й мандат. Но обяви и нови мерки, които да помогнат на европейските индустрии да останат конкурентноспособни, докато инвестират в ограничаване на емисиите.

    Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК: "През първите сто дни на новия мандат ще предложа ново споразумение за чиста промишленост. То ще насочи инвестиции в инфраструктура и индустрия, по-специално за енергийно интензивните сектори. Ще предложа нов Европейски фонд за конкурентоспособност. Той ще бъде фокусиран върху общи и трансгранични европейски проекти, които ще стимулират конкурентоспособността и иновациите, по-специално в подкрепа на споразумението за чиста промишленост."

Фон дер Лайен обеща и мерки за селското стопанство и справянето с жилищната криза в Европа. Както и спиране на нелегалната миграция и опазване на външните граници на ЕС. Тя беше категорична, че няма да позволи на демагозите и екстремистите да унищожат европейския начин на живот. Центристките проевропейски групи приветстваха речта на германката и изразиха подкрепата си за нея.

    Манфред Вебер - лидер на групата на Европейската народна партия: "Европейците искат демократична, а не радикална Европа. Искат от нас да работим заедно и да намираме компромиси, а не да разделяме хората, както правят Орбан, Льо Пен и Меланшон. Европейските искат обединена, а не разделена Европа…Подкрепата за Урсула фон дер Лайен е правилният избор."