19min.bg

Изключителна смелост - 4 часа само, действало е адекватно: Екипажът на хеликоптер Кугър за спасеното момче в Стара планина


Екипажът на хеликоптер "Кугър", участвал в спасителната акция в Стара планина, даде брифинг пред медиите. Членовете на екипажа обясниха, че детето, подало сигнал за инцидента, при който други двама души бяха ударени от мълния, е действало адекватно и е проявило изключителна смелост през четирите часа, които е прекарало в планината.

    "Изключителна смелост - четири часа само, действало е изключително адекватно, изпълнявало е всичко - не знаем дали това са инструкции от хората, с които е поддържало контакт или е научено, но наистина страхотно самообладание".

Детето е подало сигнал към 112 около 1:30 следобед. Военните обясниха, че лошото време е забавило изпълнението на полета.

    "Полетът трая 25 минути. Имахме разрешение да тръгнем, но времето беше много лошо и не позволяваше минаване на района между нас и Балкана - той беше закрит в облаци. Успяхме да минем между двете бури. Детето около 4 часа е стояло в тези условия".

Спасител от Планинската спасителна служба също е помогнал в изпълнението на мисията:

    "Благодарност на хората от ПСС за бързите им действия, те винаги са адекватни и ни помагат много. Реално те двамата с детенцето просто са действали, бяха клекнали доста ниско, за да не ги събори струята".