19min.bg

Изненадаха бензиностанции с внезапна проверка

Днешните внезапни проверки по бензиностанциите не са установили нарушения извън максимално допустимата грешка за отклонения в количеството на горивото. Това обяви пред журналисти по време на инспекция на произволно избрана бензиностанция Десислава Генчева, главен инспектор в Главна дирекция „Метрологичен надзор".


По време на проверката е закупено 20 литра гориво Super 95, за което служителите в бензиностанцията са издали фискален бон. По думите на Генчева това означава, че точно 20 литра са закупени и отчетени, т.е. няма нарушение.


След това е извършена проверка с еталонен мерник с вместимост 20 литра. Резултатите са показали съвсем малко отклонение, което е в нормите за максимално допустима грешка от 0,5 %.


На въпрос колко процента от бензиновите колонки покриват максимално допустимата грешка, инспекторът посочи, че конкретна статистика не би могла да се направи, тъй като има и странични фактори, които оказват влияние.


Десислава Генчева отговори уклончиво какъв процент от колонките отговарят на изискванията и посочи, че има такива, които дават малко плюс или минус, но в рамките на максимално допустимата грешка. Тя бе категорична, че не са открити бензинови колонки извън рамките на допустимото.


Генчева обясни, че всяка година се извършват последващи проверки. След ремонт също се извършват проверки, така че в една година може да има няколко последващи проверки. Извършва се засилен контрол, посочи инспекторът.


На въпрос дали е получавала информация от колегите си от страната за сигнали от граждани, които да са заплатили 20 литра бензин, а да са получили 22 например, Десислава Генчева посочи, че има такива случаи.


По думите й има бензинови колонки, които са малко в плюс или малко в минус за клиента, но отклоненията не са извън нормите.