19min.bg

Изненадваща визита на Орбан в Китай

Унгарският министър-председател Виктор Орбан е в Китай, където разговаря с президента Си Дзинпин.


"Китай е ключова сила в създаването на условия за мир в руско-украинската война. Ето защо дойдох да се срещна с президента Си в Пекин, само два месеца след официалното му посещение в Будапеща", написа Орбан в публикация в X (бивш Twitter).


Подробности за срещата все още не са разкрити, но тя следва пътуванията на Орбан до Киев и Москва през миналата седмица. При пристигането си унгарският министър-председател нарече пътуването до Пекин "мирна мисия 3.0".


Миналия вторник Орбан предприе необявено пътуване до Киев, където предложи на украинския лидер Владимир Зеленски "бързо прекратяване на огъня". След това Орбан замина за Москва, за да обсъди "най-краткия изход" от конфликта с руския президент Владимир Путин.


Си Цзинпин е заявил на срещата, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да рестартират преките преговори за мир, съобщи държавната телевизия. Си е добавил, че "само когато всички големи сили упражнят положителна енергия, вместо отрицателна, зората на прекратяване на огъня в конфликта ще се появи възможно най-скоро". Според него великите сили трябва да помогнат на Москва и Киев да рестартират преките преговори.


Пламен Валентинов