19min.bg

Износът ни скочи със 74,1 %

Износът на България "за трети страни" се е увеличил с 74,1 на сто през януари 2011 г. спрямо същия период на предходната година, информират от Националния статистически институт (НСИ). Според данните той възлиза на 1,3 милиарда лева. 

В листата с основните ни търговски партньори се нареждат южната ни съседка Турция, една от най-мощните икономически страни – Китай, Русия, Сърбия, Македония и най-развитата държава в Югоизточна Азия – Сингапур. Всички те формират 56,4% от износа за трети страни

Напоследък се забелязва значителен ръст в износа ни за страни като ЮАР, Казахстан и Босна и Херцеговина. Спад е отчетен при износа за Перу, Сирия, Иран, Република Корея и Бразилия.

Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, се е увеличил в преобладаващата част от секторите. 

Най-голям ръст е отбелязан в секторите: Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход, Артикули, класифицирани според вида на материала, Минерални горива, масла и подобни продукти. Наблюдава се спад само при износа от един сектор - Разнообразни готови продукти.

Статистиката сочи, че вносът на България от трети страни през януари 2011 г. се е увеличил с 37,0% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 1,4 млрд. лева. Основни вносители са Казахстан, Обединени арабски емирства, ЮАР и Босна и Херцеговина.