19min.bg

Износът ни за ЕС скочил със 71%

Износът на България за ЕС се е увеличил със 71,4 на сто през януари 2011 г. спрямо същия месец на миналата година и възлиза над 1,8 млрд. лева, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Основните ни търговски партньори са Германия, Италия, Гърция, Румъния и Франция. 

Вносът на България от ЕС за януари 2011-а се е увеличил с 37,5 % спрямо същия месец на 2010 г. и възлиза на над 1,7 млрд. лв. Най-голям ръст бележи вносът от Португалия, Словакия и Ирландия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Чехия, Литва и Кипър.

Експортът за трети страни през периода януари-февруари 2011 г. се е увеличил с 65,5 на сто спрямо същия период на 2010 г. и възлиза на 2,4 млрд. лева, сочат данните на НСИ. Най-важните търговски партньори на България са Турция, Русия, Сърбия, Република Македония, ЮАР и Китай.

От друга страна, вносът на България от трети страни за първите два месеца на 2011 г. се е увеличил с 49,6 на сто спрямо същия период на 2010 г. и възлиза на 2,6 млрд. лева. Най-голям ръст бележи вносът от ЮАР, Обединените арабски емирства, Казахстан, Албания, Сингапур, Египет и Украйна.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите Минерални горива, масла и подобни продукти, Необработени сурови материали, негодни за консумация и Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход. 

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн, а най-нисък - в сектор Необработени сурови материали, негодни за консумация.