19min.bg

Изпитваме огромен респект към македонската идентичност, език и история: Шолц


Немският канцлер Олаф Шолц заяви, че не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Шолц направи изявлението на съвместна пресконференция с премиера на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски, който е на официално посещение в Германия. Попитан за това дали с новото правителство в България се очаква подобряване на отношенията между двете държави, Ковачевски посочи, че вече има осъществени срещи между министрите на земеделието и на труда и социалната политика, и предстоят такива на министрите на външните работи и на министрите на икономиката.

"Изпитваме огромен респект към македонската идентичност, език и история и за огромните усилия, които Северна Македония полага по пътя на реформите за членство в Европейския съюз. Централният въпрос сега е реформа на конституцията", заяви Олаф Шолц.

"Следващата стъпка са поправките в конституцията, които ще бъдат представени в парламента и на нашите 120 депутати. Очаквам те да покажат държавническо отношение и да са нивото на задачата и ще вземат решение, което ще е добро за бъдещето на нас и на нашите деца", заяви Димитър Ковачевски.