19min.bg

Използването на противовъздушната отбрана, базирана в Полша и Румъния срещу руски цели над Украйна би било "игра с огъня": Топ немски депутат

Свалянето на руски ракети над Западна Украйна чрез използване на противовъздушна отбрана, разположена на територията на НАТО, би било изключително опасно, предупреди високопоставен германски депутат.

В събота група германски депутати от опозицията и управляващата коалиция заявиха, че подкрепят прихващането на руски ракети и дронове над Украйна чрез използване на защита, базирана в Полша и Румъния.

Депутатите твърдяха, че създаването на 70-километрова зона за сигурност на границата между Украйна и ЕС ще облекчи натиска върху противовъздушната отбрана на Киев. Те обаче добавиха, че сегашният приоритет на Запада трябва да бъде да достави на Украйна възможно най-много оръжия. Те също така признаха, че въпросът ще трябва да бъде одобрен от НАТО.

В интервю за Тагесшпигел в неделя Ролф Мюцених, който председателства парламентарната група на Социалдемократическата партия (ГСДП) в германския Бундестаг, яростно се противопостави на идеята.


 Защитата на украинското въздушно пространство от Бундесвера веднага би ни превърнала във враждуваща страна и би изисквала мандат от Бундестага, обясни той и добави, че ГСДП няма да подкрепи идеята. Мутцених също така твърди, че използването на противовъздушната отбрана на НАТО срещу руски цели би било "игра с огъня".

Москва от десетилетия разглежда пълзящата експанзия на водения от САЩ военен блок към границите си като екзистенциална заплаха. Руският президент Владимир Путин заяви, че потенциалното членство на Украйна в НАТО е една от ключовите причини за настоящия конфликт, докато неуспешните мирни преговори в началото на военните действия се въртяха около неутралитета на Киев.