19min.bg

Изпуснахме новия План Маршал с евромилиардите, алармира и Радан



Освен 19 минути, единственият, който алармира за фаталното закъснение на българското правителство по новия План Маршал – европейските спасителни фондове, е десният евродепутат Радан Кънев от ЕНП/ДБ.


Напомняме, че трябваше до 15 октомври да бъдем готови с проекти за повече от определените ни 12-16 млрд.евро. Италия представи още преди 1 октомври планове за 660 млрд. при определени за нея 209 млрд.евро.
Както обясни правителството там, което нашето явно още не е разбрало, такава възможност за модернизация и рестарт на икономиката се открива веднъж на повече от 50 години. Последният път е бил след Втората световна война, като именно благодарение на Маршал Западна Европа става такава, каквато я познаваме – благополучна и социална. В резултата на него стават възможни икономическото чудо в Германия и в Италия.  
„На 15 октомври българското правителство трябваше да бъде готово с предварителния проект за Национален план за възстановяване и модернизация на икономиката. Започва периодът на преговори с ЕК по тези планове, а ние дори не сме провели вътрешен политически дебат.
Важно е да се знае, че парите от ЕС не са гарантирани - Националният план трябва да отговаря на критериите на ЕС за Зелената сделка и икономическа трансформация.
Но по-важно е, че целите на Националния план са неизпълними само с бюджетни пари. Нужни са