19min.bg

Израел е изправен пред сериозна икономическа криза: JPMorgan

JPMorgan рязко понижи икономическата си прогноза за Израел за четвъртото тримесечие. Според изследователска бележка, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната може да се свие с 11% спрямо предходните три месеца на фона на ескалацията на военните действия с палестинската въоръжена групировка Хамас.

По-рано този месец банката прогнозира спад от 1,5%, но първоначалните прогнози бяха счетени за "твърде оптимистични", предполагат анализаторите.

"Оценката на въздействието на войната върху израелската икономика остава трудна, както поради все още много високата несигурност относно мащаба и продължителността на конфликта, така и поради липсата на налични данни с висока честота", заявиха от JPMorgan.

Банката също така намали първоначалните си прогнози за годишния растеж на БВП на страната до 2,5% вместо досегашните 3,2%. Анализаторите обаче леко повишиха прогнозата за 2024 г. - до 2% от предишните 1,9%.


JPMorgan отбеляза, че предишните конфликти в Израел, като ескалацията на военните действия с Хамас през 2014 г. или конфликта с базираната в Ливан въоръжена групировка Хизбула през 2006 г., "почти не са повлияли на активността".

Въпреки това "настоящата война има много по-голямо въздействие върху вътрешната сигурност и доверието", предупреждават анализаторите. Така например броят на загиналите, който се оценява на около 1400 израелци към петък, вече е много по-висок, отколкото по време на предишните конфликти, а броят на мобилизираните резервисти вече надхвърля 350 000 души, което е най-много в историята на Израел и представлява повече от 5% от работната сила на страната.

Последната ескалация на военните действия между Хамас, който контролира голяма част от Газа, и Израелските сили за отбрана започна на 7 октомври. Оттогава то предизвика глобален скок в цените на петрола и на активите, които са убежище, като златото и среброто.


Анализаторите се опасяват, че конфликтът може да дестабилизира Близкия изток, особено ако се разпространи в съседните държави, което на свой ред ще се отрази на цялата световна икономика.