19min.bg

Израел има право на самозащита: Путин

Руският президент Владимир Путин заяви, че Израел "със сигурност" има право да се защитава от бруталността на Хамас. Според него само мирното съжителство с палестинска държава, както предлага ООН, може да разреши конфликта в дългосрочен план.



Руският лидер отново изрази загрижеността на Москва във връзка с ескалацията на насилието в Близкия изток, като подчерта, че хиляди израелски и палестински цивилни граждани са били убити или ранени от миналата събота, когато Хамас предприе изненадващо нахлуване от Газа.



Израел беше подложен на "безпрецедентна по своята бруталност атака и със сигурност има право на защита, на гарантиране на мирното си съществуване", заяви руският лидер.



Путин отново изрази позицията си, че продължаващата криза е причинена от провала на външната политика на САЩ. "Американците, подкрепяни от своите европейски сателити, се опитаха да монополизират уреждането на проблемите в Близкия изток, но не се интересуваха от намирането на компромис, който да бъде приемлив и за двете страни."


"Едностранчивата линия на САЩ в продължение на много години тласкаше ситуацията в задънена улица", добави Путин, като отбеляза, че "заселническата дейност" на Израел е допринесла за прекъсването на мирния процес.