19min.media

Израел нахлу в Ливан

Във вторник Израелските сили за отбрана (IDF) обявиха началото на „ограничени, локализирани и целенасочени наземни нападения“ срещу бойната групировка Хизбула в Ливан. Този ход идва след двуседмични бомбардировки от страна на еврейската държава, при които загинаха над хиляда души, а още един милион бяха разселени.

По време на бомбардировките ЦАХАЛ уби няколко високопоставени членове на „Хизбула“, включително дългогодишния лидер на групировката Хасан Насрала. Според слуховете при израелска операция за едновременно взривяване на комуникационни устройства, принадлежащи на членове на бойната групировка, са били убити и деца, както и набелязаните цели.


Целта на „нахлуването“ на ЦАХАЛ е да се гарантира безопасността на гражданите, живеещи в северната част на Израел. Твърди Западен Йерусалим. Хизбула изстрелва барутни ракети към Израел, което според нея е акт на солидарност с палестинците в Газа.

ЦАХАЛ окупира части от Южен Ливан от 1982 г. до 2000 г. в така наречената Първа ливанска война в Израел.

През 2006 г. Израел отново нахлува в Ливан, което води до 34-дневен конфликт с Хизбула.


Израел посъветва цивилните граждани в Южен Ливан да се въздържат от шофиране в районите южно от река Литани.

„В Южен Ливан се водят интензивни боеве, в които бойци на Хизбула използват цивилната среда и вас като жив щит, за да извършват нападения“, заяви полковник Авичай Адрае, говорител на ЦАХАЛ на арабски език, в X (бивш Twitter).

„За ваша безопасност ви молим да избягвате придвижването с превозни средства от северната до южната част на река Литани. Това предупреждение е валидно до второ нареждане“, добави Адраи.


Пламен Валентинов