19min.bg

Израел ще нахлуе в Газа, след като Байдън си тръгне: Der Spiegel

Израелската сухопътна офанзива в Газа вероятно ще се състои едва след като президентът на САЩ Джо Байдън приключи посещението си в страната, съобщи във вторник новинарският уебсайт Der Spiegel.

Германското издание се позовава на анонимни източници, според които има "все повече признаци", че всякакви планове за нахлуване в палестинския анклав ще бъдат "почти невъзможни", докато Байдън е в Израел.

Докладът на "Шпигел" идва часове след като Белият дом потвърди, че Байдън ще пътува до Израел и Йордания в сряда като част от усилията на Вашингтон да демонстрира подкрепата си за Израел в конфликта му с "Хамас", като същевременно облекчи хуманитарните проблеми в разкъсваната от война ивица Газа.

САЩ също така изразиха загриженост, че ситуацията може да прерасне в по-широк конфликт, ако се намесят други регионални сили.

"В сряда ще пътувам до Израел, за да се солидаризирам с бруталната терористична атака на Хамас", гласеше постът на Байдън в X (бивш Twitter), публикуван рано във вторник. "След това ще пътувам до Йордания, за да се справя с тежките хуманитарни нужди, да се срещна с лидери и да дам ясно да се разбере, че Хамас не защитава правото на палестинците на самоопределение."