19min.bg

Израел ще започне да набира ултраортодоксални евреи

Израелският министър на отбраната Йоав Галант е одобрил план, според който от следващия месец във въоръжените сили ще започнат да постъпват ултраортодоксални евреи, съобщиха от Министерството на отбраната, цитирани от местни медии. Досега членовете на тази религиозна общност бяха освободени от служба в ЦАХАЛ.

Съобщението идва две седмици след знаменателното решение на висшия съд на страната от 25 юни, според което няма правно основание да не бъдат призовавани ултраортодоксалните евреи, които до голяма степен не са били призовавани от основаването на Израел през 1948 г.


Съобщава се, че разрешението е дадено след среща за оценка във вторник с началника на щаба на армията Херци Халеви и други служители. След обсъжданията Галант е одобрил процеса на издаване на проектоизвестия на ултраортодоксалните евреи през следващия месец, се казва в докладите.

Стъпката се осъществява "в съответствие с възможностите на [ЦАХАЛ] за усвояване и проверка и след значителен процес на усъвършенстване на съществуващите данни относно потенциалните новобранци", се казва в изявлението, цитирано от медиите.

Миналия месец Върховният съд не само отмени освобождаването, предоставено на ултраортодоксалните евреи преди 76 години, но и нареди на израелските власти да спрат финансирането на религиозните училища или йешиви, чиито ученици избягват наборната служба.


Решението бе взето на фона на нарастващото раздразнение на светските израелци, тъй като войната в Газа продължава вече десети месец, а Израел е изправен пред недостиг на жива сила. По-рано този месец Галант заяви, че армията на страната се нуждае от около 10 000 нови войници.

В Израел военната служба е задължителна за повечето граждани - мъже и жени - които обикновено започват да служат на 18-годишна възраст. Израелците трябва да прекарат 24-32 месеца в ЦАХАЛ.

Израелското правителство започна мащабна военна операция в Газа през октомври, малко след трансграничното нахлуване на Хамас, при което бяха убити най-малко 1200 души, а 250 бяха взети в плен. Смята се, че в Газа все още се държат около 116 заложници.

По данни на здравните власти на Газа военните действия са отнели живота на над 38 000 души, а над 87 000 души са били ранени при израелските атаки срещу палестинския анклав.

По официални данни броят на загиналите израелски войници от началото на операцията е 325 души, а от нахлуването на Хамас насам - 681 души на всички фронтове.


 Пламен Валентинов