19min.bg

Израел забранява евреи и палестинци да пътуват с общи автобуси

От следващия месец може да бъде забраненo на палестинците да се возят в едни и същи автобуси с евреи, които се връщат от Израел към Западния бряг, отбелязва ITV.



Повече от 80 хиляди палестинци живеят в израелски градове и всекидневно се возят с израелци в автобуси от извънградската мрежа.



Но военният министър на Израел Моше Ялон каза пред парламента, че такъв ред „гарантира терористична атака". Няколко еврейски заселници в Западния бряг заявиха пред британската медия, че жените се страхуват да се возят в автобуси, пълни с палестинци.



Групи за защита на човешките права обвиняват Ялон в сегрегация. Изглежда, че Ялон не е съгласен с преместването на палестинците в задната част на автобуса. Той иска изобщо в един автобус да не се возят заедно палестинци и израелци.



Ялон подчерта пред Кнесета, че планът за използване на автобуси само за палестинци от Израел до Западния бряг ще започне да се прилага от следващия месец.



Израелският вестник Haaretz, позовавайки се на високопоставен източник от израелската армия, отбелязва, че смесените автобуси не са заплаха, откакто всички палестинци, които пресичат границата трябва да носят разрешителни за пътуване и преминават през проверки.