19min.bg

Извън. обстановка се удължава излишно, така по-лесно се управлява: Проф. Мира Кожухарова

"В удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на май няма медицински съображения. Нещо повече - тя продължи твърде дълго и това показва липсата на логика за въвеждане и отмяна на тази мярка", каза по bTV епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

"Моето усещане е, че е много по-лесно да се управлява в такава ситуация и това е политически ход, защото по-лесно се налагат някои решения", допълни тя.

По думите ѝ предвид големия брой смъртни случаи и ниския процент ваксинирани, не може да се твърди, че пандемията се управлява удачно.

Според проф. Кожухарова в момента действително има спад на заразените и "тенденция към спад" в броя на смъртните случаи, но всяка епидемична вълна има начало и край, затова няма особен смисъл в прилаганите от здравните власти мерки.

"Бих могла да бъда убедена в тяхната необходимост, ако ми се покажат точните епидемиологични критерии, по които затягат и разхлабват мерките", посочи тя и допълни, че ако се направи сравнение със ситуацията миналата година и сега, ще видим, че няма нищо общо.

"Нека отворят университетите и студентите да се събират там, а не в нощните заведения. Това е моето контра предложение на отварянето на заведенията", каза проф. Кожухарова.