19min.bg

Извънредната обстановка остава до 1 юли

Извънредната епидемична обстановка ще бъде продължена с 15 дни до 1 юли, реши правителството по предложение на националния оперативен щаб.  „Ако се налага ще удължаваме и после”, заяви премиерът Бойко Борисов на редовното заседание на МС.  Той настоя, че „всичко зависи от гражданите, от народа и от нас”. Премиерът формулира трите Д като правило: дистанция, дисциплина и дезинфекция.


Няма да има никакви нови мерки. Маските остават задължителни в градския транспорт, но на закрито ще са само препоръчителни”, обяви той.


„Нищо не се е променило, заболелите се увеличават. За радост и оздравелите и то в условията на почти нормален живот”, каза още министър-председателят. Той не прави разлика между заразени и заболели - са 95%. Само 15 души са тежко състояние в реанимацията.


„Имаме най-либералните мерки в света и, ако успеем с тях ще сме за пример”, заяви още Борисов. И това не е вярно. Той увери, че хората на първа линия продължават да бъдат обезпечавани с облекла и дезинфектанти,  а тестването трябва да продължи.


"Генерал Мутафчийски го няма, защото има занятия в Шабла и на нос Емине", каза още Борисов на заседанието, „за да няма отново коментари, че го е скрил”.