19min.bg

Извънредните избори във Франция преди Олимпийските игри са „изключително тревожни“: Кметът на Париж

Решението за провеждане на предсрочни парламентарни избори седмици преди началото на Олимпийските игри в Париж е „изключително тревожно“, заяви кметът на града Ан Идалго.

Съобщението на френския президент Еманюел Макрон късно в неделя я е оставило в шок, каза тя пред репортери по време на посещение в парижко училище.

„Като много хора и аз бях зашеметена, когато чух, че президентът е решил да разпусне Националното събрание“, заяви Идалго.

В същото време кметът заяви, че разбира необходимостта Макрон да свика гласуването след катастрофалния прогнозен резултат за неговата партия на изборите за Европейски парламент. Макар че Макрон „не може да продължи“, сякаш нищо не се е случило, да призове за „разпускане на Националното събрание“ точно преди Игрите е нещо, което наистина е изключително тревожно", каза Идалго.

Въпреки това кметът се опита да омаловажи потенциалното въздействие върху Игрите, като настоя, че изборите всъщност няма да ги нарушат, като се има предвид, че подготовката за събитието вече до голяма степен е приключила. „Това, което ни остава, е да посрещнем целия свят и ще го направим с радостта, че сме домакини на тези олимпийски и параолимпийски игри в Париж“, каза тя.