19min.bg

Извънредно положение във Варшава заради срещата на лидерите на НАТО

   Полското правителство въведе извънредно положение степен "Алфа" във Варшава, за да гарантира сигурността на лидерите на НАТО, които ще се съберат утре и вдругиден в полската столица. Премиерът Беата Шидло разпореди на силите на реда да засилят предохранителните мерки на публични места, предаде КРОСС.


   На срещата на върха ще присъстват президенти, премиери и министри от държавите-членки. Сред основните точки в дневния ред са отношенията с Русия и засилването на източния фланг на Алианса с многонационални бойни части в Прибалтика и Румъния.


  Междувременно Русия предупреди, че ще предприеме ответни мерки на плановете на НАТО за усилване на военно-морската групировка в Черноморския регион. Ще направим всичко, за да не бъде нарушен балансът на силите, каза постоянният представител на страната в НАТО Александър Грушко, в интервю за московския всекидневник "Комерсант".


  Ние искаме в отношенията със страните от региона да доминират въпросите на икономическото, социалното, културното взаимодействие, туризма. Има всички предпоставки и в бъдеще Черно море да не се превръща в арена на противопоставяне, каза руският дипломат.