19min.bg

Йончева: Управляващите не искат честни избори

„ГЕРБ нямат шанс за победа, ако изборите са честни, то те ще загубят катастрофално”, заяви пред БНР говорителят на БСП Елена Йончева.  Тя подчерта, че е погазен  ИК и правата на българските граждани. 


Като пример за погазване на изборните правила Йончева посочи, че машинното гласуване е прието със закон през 2014 г. и 5 години не е въведено, а сега на практика се обезсмисля. Според нея подобно гласуване дава 2/3 шанс да не се манипулират изборите. Тя обясни, че през 2017 г. 294 000 бюлетини са били обявени за невалидни и това са незачетени гласове на български гласоподаватели.


"Има техническа възможност да бъдат осигурени машините. В ИК е казано, че през 2019 г. всички изборни секции трябва да са снабдени с такива”, припомни тя.


„2 млн. българи живеят в чужбина, но имат адресна регистрация и тук - затова има опасност с техните регистрации да се злоупотребява” посочи Йончева и подчерта, че  в ИК се казва, че трябва да има публичен регистър на избирателите, където хората ще могат да видят дали някой е гласувал от тяхно име.


Йончева допълни, че ГЕРБ са отнели и правото по съдебен ред да се обжалват решенията на изборните комисии, както и вземането на решения в тях с да става с мнозинство 2/3.